Op de Sint Pietersberg

Op, in en rond de Sint Pietersberg is veel te doen en te zien; hieronder treft u een aantal suggesties aan.

Wandelen op en rond de Sint Pietersberg
Wij hebben zelf een foldertje met een wandeling over de Sint Pietersberg van ca. 4 km in de naaste omgeving van het buitengoed. Op deze kaart staan de meeste bijzonderheden nader toegelicht. Vraag ernaar bij de medewerkers van het buitengoed en u geniet nog meer – dan voorheen – van uw wandeling. Wij bieden u ook het ‚Slavante Wandelarrangement’ aan, waarover u meer leest op de pagina Wandelingen op deze site.

De oudste wijngaard van Nederland
Na de komst van de druifluis in Europa lag de wijnbouw helemaal stil. In 1967 is toen pas weer voor het eerst begonnen met wijnbouw, puur experimenteel om te kijken of de druivenstokken het hier weer wilden doen. Die experimentele wijngaard is de bakermat geweest van de 200 hedendaagse professionele wijngaarden die Nederland nu rijk is. De oudste wijngaard is nog steeds te bezoeken voor rondleidingen met proeverijen. Kijk op Pietersberg Actief om te reserveren bij Wijngaard Slavante.

Uitzichtpunt Enci-groeve
Vlakbij Buitengoed Slavante is het uitzichtpunt over de Enci-groeve met daarbij de grote trap waarmee u kunt afdalen in de groeve en verschillende wandelingen kunt maken. Erg de moeite waard.

De grootst uil van allemaal; de oehoe verblijft op de Sint Pietersberg
Sinds enkele jaren verblijven er oehoes in de groeve. Tijdens een wandeling over de Sint Pietersberg kun je ook het ‘oehoe uitkijkpunt’ bezoeken. Misschien dat u hem ook wel kunt zien nadat u de grote trap bent afgedaald.

Rondleiding mergelgrotten
Vanuit Buitengoed Slavante vertrekken de VVV gidsen voor hun rondleidingen door het labyrint van duizenden mergelgangen in de Sint Pietersberg. Op de pagina Rondleiding Grotten op deze site treft u de volledige informatie aan met tijdstippen en prijzen.

Ruïne Lichtenberg
De uitkijktoren (ruïne) van hoeve Lichtenberg is ‘onregelmatig’ geopend, afhankelijk van ‘Natuurmonumenten’, die het beheer hierover voeren. In het seizoen (april t/m oktober) kunt u vrijwel dagelijks – maar in ieder geval op de zondagen – de ruïne beklimmen van 12.00 tot 16.30 uur. Uw inspanningen worden dan beloond met een prachtig uitzicht over het Maasdal.

Bakhoes op de Sint Pietersberg
In het Bakhoes – vlakbij ‘Hoeve Lichtenberg’ – wordt vanaf het voorjaar op verschillende zondagen weer ambachtelijk brood en vlaai gebakken op. Dan wordt de originele houtoven opgestookt en kunt u er werkelijk de heerlijkste vlaaien en broden kopen.

Activiteiten in de loop van het jaar:
Voor meer informatie kijk op www.natuurmonumenten.nl en www.pietersbergactief.nl.